Manualna terapija

Područje terapije koje uključuje diferencijalnu, funkcionalnu procjenu i terapiju neuromišićnokoštanih stanja pokretom

Pročitajte više
Manualna terapija

Kinesio taping

Donosi trenutno smanjenje bolova na tretiranom području i izvrsna je poluga za pripremu ozlijeđenog sportaša za utakmicu ili trening

Pročitajte više
Kinesio taping

Sportska masaža

U vrhunskom sportu, gdje je što brža i učinkovitija regeneracija glavni predmet svih trenažnih procesa, masaža je neizostavni dio terapije svakog sportaša

Pročitajte više
Sportska masaža

Frikcijska masaža

Iako se sama frikcija (trenje) u određenoj mjeri događa pri svakoj masažnoj tehnici, prilikom frikcijskih masaža ona je dominantni efekt

Pročitajte više
Frikcijska masaža

Postizometrička relaksacija

Tehnika je u prednosti pred ostalima, jer se korištenjem minimalne snage bolesnikova mišića ne izaziva bol, a koristimo je kod tretiranja zgloba, čiju smanjenu pokretljivost jednim dijelom uzrokuje i spazam mišića

Pročitajte više
Postizometrička relaksacija

Trigger point masaža

Aktivna trigger točka izaziva lokalnu ili udaljenu neugodu i bol, a latentna samo lokalnu ako je u stanju mirovanja

Pročitajte više
Trigger point masaža
Therapeia TR logo

Therapeia TR u vašem domu

Fizioterapeut u vašem domu

Therapeia TR osnovana je s ciljem da na tržištu pruži drugačiju i bolju uslugu. Pristupačniju za što više ljudi i svugdje, bez dugih čekanja na termin.

Naše usluge dostupne su u vašem domu pa u slučaju težih ili lakših poteškoća više ne treba razmišljati kako doći do pomoći. Mi dolazimo k vama!

Rješenje boli i stresa potražite u Therapeia TR

Nažalost svjedoci smo da današnji način života je uglavnom sjedilački i kao takav tijekom vremena uzrokuje biomehaničke promjene na lokomotornom sustavu koje se manifestiraju na tijelu najčešće u vidu boli i smanjenju funkcije određenih mišića i mišićnih skupina. Isto tako živimo izrazito brz život prepun stresa koji samo pridonosi u povećanju tegoba. Stoga primarni cilj nam je rješiti vas boli i stresa u ugodnosti vašeg vlastitog doma.

Usluge masaže dostupne u kući

Slaven Rede - vaš fizioterapeut

Slaven Rede

Bogato iskustvo u fizioterapiji

Fizioterapeut Slaven Rede pripravnički staž odradio je u Županijskoj bolnici Čakovec ambulatno na fizikalnoj terapiji, te na bolničkim odjelima neurologije, jedinici za intenzivno liječenje i reanimatologiju, gastroenterologiju, infektologiju, koronarnu jedinicu, kardiologiju, traumatologiju, ortopediju, pulmologiju i hematologiju.

Kao fizioterapeut radi još u školama nogometa, nogometnim kampovima, selekcijama mladeži nogometnog saveza zagrebačke županije uzrasta od 12 i 13 godina, u domu za starije i nemoćne "Bene Vita", te u nogometnom klubu Zagreb gdje i sada radi.

Obrazovanje

Srednju školu pohađao je na zdravstvenom učilištu u Zagrebu, smjer fizioterapeutski tehničar od 2003. do 2007. godine, a studirao fizioterapiju na zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu do 2011. godine kada stječe naziv baccalareus/prvostupnik fizioterapije.

2013. godine završio je tečaj za Kinesio taping KT1 - KT2.
2014.godine tečaj manualne terapije po Kaltenborn/Evjenth pristupu za donje ekstremitete
2015. godine tečaj manualne terapije po Kaltenborn/Evjenth pristupu za gornje ekstremitete i donji dio kralježnice.

Svjedodžba zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu
Certifikat o položenom tečaju manulane fizioterapije po Kaltenborn/Evjenth pristupu za gornje exstremitete i donji dio kralježnice
Odobrenje Hrvatske komore fizioterapeuta za samostalan rad
Certifikat o položenom tečaju manulane fizioterapije po Kaltenborn/Evjenth pristupu za donje exstremitete
Certifikat o položenom tečaju manulane fizioterapije po Kaltenborn/Evjenth pristupu za donje exstremitete
Certifikat o položenom tečaju za Kinesio taping

Manualna terapija

Manualna terapija

Manualna terapija

Manualna terapija bavi se spriječavanjem, otkrivanjem i otklanjanjem narušenosti međusobnih odnosa struktura i funkcija lokomotornog sustava metodama mobilizacije, manipulacije i masaže. Manualna terapija temelji svoje postupke i tehnike na analizi posture u ortostatici, aktivne i pasivne pokretljivosti zglobova, mišićne aktivnosti, motornih stereotipa i analizi bolnih stanja.

Područja manualne terapije

 • Utvrđivanje patobiomehaničkih promjena
 • Prevencija patobiomehaničkih promjena
 • Pravilan i individualiziran odabir rehabilitacijskih postupaka osnovni je preduvijet uspješne terapije i povratka u normalni funkcionalni status.
 • Terapijska primjena mobilizacije, manipulacije i masaže u rješavanju patobiomehaničkih promjena reorganizacija ortostatike i motornih stereotipa lokomotornog sustava primjenom kineziterapije

Što je manualna terapija

Manualna terapija

Specijalno područje terapije

Manualna terapija je specijalno područje terapije koje uključuje diferencijalnu, funkcionalnu procjenu i terapiju neuromišićnokoštanih stanja pokretom, baziranu na kliničkom razmišljanju.

Procjena uključuje uzimanje anamneze, inspekciju, opservaciju, palpaciju, procjenu aktivnog i pasivnog osteokinematskog pokretanja i procjenu artrokinematskog pokretanja te krajnjeg osjeta. Također rade se testovi s otporom i testovi duljine mišića za procjenu mišićnih struktura, neuralni testovi za živčane strukture, te testovi stabilnosti zglobova.

Terapija pokretom

Terapija pokretom uključuje specifičnu mobilizaciju mišića (npr. funkcionalna masaža, istezanje postizometričkom relaksacijom, frikcijska masaža), nespecifičnu i specifičnu mobilizaciju zglobova (rotacijskim kretnjama i translatornim kretnjama) i stabilizaciju zglobova. Primjer nespecifične terapije je Mckenzie pristup. Primjer specifične terapije je Kaltenborn - Evjenth pristup.

Diferencijalna procjena

Diferencijalna procjena zglobova razlučuje, preko translatornih pokretanja, testova opterećenja ili rasterećenja zgloba, u kojem je točno zglobu problem. Diferencijalna procjena mišića razlučuje, preko recipročne inhibicije mišića, druge funkcije mišića u istom ili susjednom zglobu, o kojem je točno mišiću problem. Kliničko razmišljanje uključuje usmjeravanje terapije pokretom specifično na problem, na osnovu procjene, kako bi izbjegli "vježbanje", tj. "gimnasticiranje".

Kinesio taping

Kinesio taping

Kinesio taping

Kinesio taping je metoda liječenja razvijana i usavršavana gotovo 30 godina a razvio ju je Japanac Dr. Kenzo Kase. Dizajnirana je kako bi stimulirala prirodni proces ozdravljenja tijela, te omogućila potporu i stabilnost mišićima i zglobovima bez ograničavanja raspona pokreta. Koristi se u liječenju ozljeda mišića i zglobova, hematoma i različitih bolnih stanja (liječenje migrena, menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod bavljenja sportom). Odlična je kao nadopuna drugim procedurama fizikalne terapije, a može se upotrebljavati kod akutnih i kroničnih stanja.

Kako djeluje

Kod upale prostor između kože i mišića je sužen, dakle smanjen je protok limfe. Limfni zastoj komprimira i podražuje receptore boli u koži. Kako se koža zahvaćenog područja prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje naprave se valovi, kožni nabori. Podizanjem kože povećava se prostor između nje i supkutanog tkiva i omogućen je slobodan protok limfe. Na taj način smanjuje se podražaj receptora što rezultira smanjenjem i prestankom boli.

Primjena kinesio tapinga

Na mišić

Kod povišenog ili sniženog tonusa, ozljeda – kinesio taping normalizira tonus, smanjuje bol i poboljšava elastičnost

Na ligamente

Ozljede, preopterećenje tetivnog aparata i ligamenata – kinesio taping smanjuje bol i poboljšava elastičnost korektivno postavljanje trake (korekcija funkcije i korekcija preko fascije)

Na protok limfe

Podizanje kože povećava prostor između kože i supkutanog tkiva i omogućava da limfa teče u limfni sustav, rezultat je brže smanjenje edema

Omogućava potpuni opseg pokreta

Manualna terapija

Bez lateksa, trajna i ugodna

Važno je ponoviti da kinesio taping ne ograničava već omogućava potpuni opseg pokreta nasuprot sportskoj traci koja se omotava oko zgloba isključivo za stabilizaciju i potporu tijekom sportske aktivnosti. Sama traka je napravljena od pamuka i njezin elasticitet oponaša fleksibilnost ljudske kože i mišića. Traka je bez lateksa, trajna i ugodna za nošenje 3-5 dana po aplikaciji.

Gdje se primjenjuje

Postotak aplikacija po roli je 8-10. Primjenjuje se na zahvaćeno područje s mišićem u istegnutoj poziciji. Aplicira se od jednog kraja mišića do drugog s vrlo malo ili bez natega. Certificirani instruktori i praktičari su obučeni kako bi utvrdili koja specifična tehnika će biti najučinkovitija za pojedinog bolesnika i ozljedu.

Frikcijska masaža

Frikcijska masaža

Kinesio taping

Rezultat pravilne primjene plitke frikcijske masaže donosi trenutno smanjenje bolova na tretiranom području i izvrsna je poluga za pripremu ozlijeđenog sportaša za utakmicu ili trening. Frikcijske masaže posebno su područje u sportskoj fizioterapiji. Iako se sama frikcija (trenje) u određenoj mjeri događa pri svakoj masažnoj tehnici, prilikom frikcijskih masaža ona je dominantni efekt koji želimo postići. U tom smislu možemo razlikovati plitke i duboke frikcijske masaže, koje potom donose i različite efekte na tretiranom području.

Vrste frikcijskih masaža

Plitka frikcijska masaža

Obavlja se objema rukama, pri čemu je pokret palcima međusobno suprotan. Pritisak kod ovog postupka vrlo je blag, ali je efekat na kožu i potkožje izrazito snažan, što se vidi po hiperemiji (crvenilu) na mjestu primjene već nakon vrlo kratkog vremena. Rezultat pravilne primjene donosi trenutno smanjenje bolova na tretiranom području i izvrsna je poluga za pripremu ozlijeđenog sportaša za utakmicu ili trening. Analgetski efekat ove metode objašnjava se desenzibilizacijom lokalnih bolnih receptora.

Duboka frikcijska masaža

Intenzivan je postupak i za cilj ima poticanje procesa cijeljenja kod kroničnih ozljeda tetiva, tetivnih pripoja za kost i bolnih stanja po mišićnim rupturama. S obzirom na reakcije tkiva koje prate njenu primjenu, valja ju primjenjivati izvan faze intenzivnih trenažnih opterećenja ili u fazi odmora, a kao čisto terapijsku metodu. Terapijski efekat ove metode objašnjava se inicijacijom subakutnog upalnog procesa u zoni kroniciteta.

Vibracijska masaža

Zbog cijelog niza fizioloških zakonitosti, vibracijske masaže donose miorelaksacijski učinak, ali gotovo bez osjećaja umora koji prati klasičnu sportsku masažu. Upravo zbog toga ona može biti metoda prvog izbora u tretmanu sportaša s gustim trenažnim ili natjecateljskim rasporedom, u kojem dodatni umor i dublje mišićno opuštanje može predstavljati smetnju. Pri primjeni vibracijskih masažera valja biti oprezan. Naime konačno djelovanje zavisi od snage i frekvencije vibracija, a kod većine aparata nije moguće dokučiti niti jednu od ove dvije vrijednosti.

Postizometrička relaksacija

Efikasna metoda relaksacije mišića

Kinesio taping

Postizometrička relaksacija je jedna od vrlo efikasnih metoda koja se koristi za relaksaciju mišića i predstavlja terapeutsku tehniku kojom se u manulanoj medicini koristimo za pripremu muskulature pred mobilizaciju-manipulaciju. Temelji se na slabijoj izometričkoj kontrakciji željenog mišića uz primjeren manji otpor terapeuta, te nakon toga ciljana elongacija bolnog, napetog mišića. Budući da njome ciljano djelujemo na mišiće koji su u povećanoj tenziji koristimo je za pripremu pacijenta prije tretmana mobilizacije - manipulacije, a koji puta je i sama PIR dostatna kao tretman.

Prednosti postizometričke relaksacije

Ne izaziva bol

Tehnika je u prednosti pred ostalima, jer se korištenjem minimalne snage bolesnikova mišića ne izaziva bol, a koristimo je kod tretiranja zgloba, čiju smanjenu pokretljivost (mobilnost) jednim dijelom uzrokuje i spazam mišića. Korištenjem i facilitacijskih refleksa disanja i vida još se više mogu povećati efekti mišične relaksacije. Ukoliko su zadani mišić ili njegove pripadajuće fascije skraćeni, djeluju poput «uzdi» i «određuju» pokretljivost u pripadajućem zglobu. Efektom što bolje mišično-fascijalne relaksacije, eliminirali smo jednog od činioca koji nam može umanjiti efekte manipulacije i biti jedan od elemenata koji nam ako nije riješen vraća zglob vrlo brzo u patološki položaj.

Učinci tretmana

Postizometrička relaksacija

Nestaju bolne trigger točke i mišićne tenzije

Učinci tretmana mogu se utvrditi ne samo na tretiranim mišićima, na kojima bolne triger točke i tenzija nestaju, već i po nestajanju bolnih točaka smještenih na hvatištu tetiva za periost. PIR je terapijska metoda koju izvodi terapeut, ali je možemo uz izobrazbu pacijenta koristiti i kao samotretman. Uspoređujući PIR s klasičnom metodom Kabata (1965), koja se i danas koristi u proprioceptivnoj neuromuskulatornoj facilitaciji (PNF) otpor terapeuta, je ovdje daleko slabiji, mišična kontrakcija je svega 30% mišične snage a izbjegava aktivno forsirano istezanje. Često, u akutnom stanju, koristimo na početku tretmana samo silu teže (gravitaciju) kao otpor, a tek smanjenjem bolnosti minimum snage.

Razlog boli pri manipulaciji

Objašnjenje dobrih rezultata ove metode mogu se potražiti u činjenici da:

 • 1. Tijekom otpora s minimalnom snagom samo je malen broj mišićnih vlakana aktivan, drugi su inhibirani
 • 2. Tijekom relaksacije izbjegnut je refleks istezanja, refleks koji je prouzrokovan čak i s pasivnim i bezbolnim istegnućem

S druge strane postoje situacije u kojima pacijent osjeća bol tijekom PIR-a a usprkos tome se opušta (bol ligamenta) i čak nakon procedure nastupa analgezija. Ova metoda demonstrira vrlo jasno usku vezu između boli i tenzije te relaksacije i analgezije. Skraćeni mišić može biti razlog bola pri manipulaciji, ali i smanjene efikasnosti iste, jer može onemogućiti postizanje položaja prenatega koji je bitan za efikasno izvođenje iste. Ako izvršimo manipulaciju bez predhodnog vračanja ili naknadnog vračanja mišića u idelanu duljinu isti će nam po ponovnom opterečivanju (vračanje na uobičajena pokrete bolesnika - dnevne aktivnosti, radni zadaci) opet izazvati funkcijsku blokadu zgloba.

Sportsko medicinska masaža

Za jake i hipertrofične mišiće

Sportska masaža

Tehnika je osmišljena tako da se masažom zagrijavaju i omekšavaju tkiva, te poravnavaju mišićna vlakna, čime se ubrzava izbacivanje mliječne kiseline iz mišića. Fokusirana je ne samo na mišiće, već i na tetive i ligamente, koji su pri određenom sportu izloženi znatnim naprezanjima.

Kada se primjenjuje

Prije treninga

Primjenjuje se prije treninga (kada se zahvatima masaže nastoji brzo i intenzivno pripremiti tijelo za sportske napore), tijekom (preventiva i ublažavanje spazama), ali najčešće nakon treninga i tjelesnih naprezanja (kada je mišićima potrebno osigurati opuštanje i istezanje). U vrhunskom sportu, gdje je što brža i učinkovitija regeneracija glavni predmet svih trenažnih procesa, masaža je neizostavni dio terapije svakog sportaša.

Poslije treninga

Sportska masaža nakon aktivnosti ili sportskog treninga pridonosi uklanjanju štetnih tvari iz organizma, te svojim učinkom doprinosi bržem oporavku organizma nakon sportskih aktivnosti. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti mišićima koji su bili najaktivniji tijekom sportske aktivnosti. Sportskom masažom mogu se sanirati manje ozljede mišićnog tkiva koje nastaju tijekom svakodnevnih treninga, ali i prevenirati moguće ozljede.

Ciljane skupine mišića

Manualna terapija

Posebne mišićne skupine

Sportskom masažom tretiraju se posebne mišićne skupine koje su aktivne u pojedinom sportu. Npr. u biciklizmu, masažom prije treninga pospješuje se zagrijavanje mišića nogu, koji će biti glavni pokretači tijekom vožnje. Sportovi s loptom – osim što zahtijevaju veliku izdržljivost – uključuju i brojne lateralne kretnje i nagle promjene smjera kretanja, čime se dodatno opterećuju mišići koji imaju funkciju stabilizatora tijela. U mnogim drugim sportovima, uslijed stalnih tjelesnih naprezanja i svakodnevnih treninga, mišićno tkivo ostaje u kontrakciji i dulje vrijeme nakon treninga pri čemu sportska masaža znatno može pomoći ne samo u opuštanju, već i u regeneraciji mišićnog tkiva i što boljoj spremnosti za nove sportske izazove.

Smanjuje rizik od sportskih ozljeda

Redovitim tretmanima sportske masaže, znatno se smanjuje rizik od sportskih ozljeda (istegnuća, rupture, grčevi, istegnuće ligamenata), mišići postaju gipkiji i manje podložni ozljedama, povećava se opseg kretnji, ubrzava proces regeneracije tkiva, poboljšava protok krvi i sve to čini sportaše , ali i rekreativce spremnijima za nove sportske izazove.

Ciljevi sportske masaže

 • ublažavanje boli i grčeva u mišićima
 • razrada mišićnih adhezija
 • stimuliranje cirkulacije krvi i limfe
 • povećavanje opsega kretnji
 • zagrijavanje mišića prije tjelesne aktivnosti
 • istezanje i opuštanje mišića
 • nakon tjelesne aktivnosti
 • ubrzavanje oporavka i regeneracije mišićnog tkiva

Trigger point masaža

Trigger točke

Trigger point masaža

Ova tehnika je usmjerena na tretman trigger točke koja predstavljaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čahuri. Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak, ovisno o vrsti. Aktivna trigger točka izaziva lokalnu ili udaljenu neugodu i bol, a latentna samo lokalnu ako je u stanju mirovanja. Iradijacija boli je karakteristična za svaku pojedinu točku što znači da pritisak na neku točku može izazivati udaljenu bol po obrascu dotične točke. Tako za osjećaj srčanog infarkta može biti odgovorna točka iz prsnoga mišića, za bol u križima točka iz leđa ili abdomena. Trigger točke iz abdomena mogu biti uzroci mučnina, gubitka apetita, poremećaja probave kao i bolova i grčeva kod beba, one iz vratnih mišića mogu uzrokovati tikove na licu i oko očiju, trigger točka oko čeljusti može stvarati osjećaj zubobolje. Simptomatska slika kronične triger točke ponekad može davati sliku upalnih degenerativnih bolesti sa ukočenjem pojedinih ili grupe zglobova.

Simptomi trigger pointa

Simptomi triger pointa mogu biti uzroci krivih početnih dijagnoza kao što su akutne traume, upale, degenerativna i tumorska oboljenja. Da bi se tretman uspješno izveo, potrebno je napraviti dobru dijagnostiku kako bi terapija bila brža i učinkovitija. Tretman se izvodi istezanjem zahvaćenog tkiva i dubinskom masažom.

Istezanje

Istezanje se izvodi tako da se tkivo rashladi kako bi se opustilo i kako bi istezanje bilo izdašno i efektno. Istezanjem se djeluje na cijeli mišić ili skupinu mišića i stoga je istezanje samo dio tretmana i najčešće služi kao uvod u tehniku dubinske masaže.

Dubinska masaža

Dubinska masaža daje najbolje rezultate direktnim otpuštanjem napetog tkiva kroz finu palpaciju i adekvatan prolongiran kratkotrajni pritisak, čime fizioterapeut smanjuje bolnost i napetost triger točke, poboljšava krvotok i proces metabolizma, što znači dobavljanje hranjivih tvari stanicama kao i eliminaciju otpadnih nusprodukata.

Uzrokuju mnoge probleme

Manualna terapija

Veličina trigger point točke

Obično su veličine iglene ušice pa sve do veličine graška. Nije ih uvijek lako pronaći. Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija, psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostatak vitamina C i B6) ili su rezultat prekomjerne konzumacije kave ili alkohola.

Akutne trigger točke

Akutne trigger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim djelovima ekstremiteta, prsištu i trbuhu, kralježnici i leđnoj muskulaturi, mogu biti uzrok problema u području genitalija, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice, kao i poremećaj koordinacije i ravnoteže. Triger točke ponekad uslijed pritiska na živac koji prolazi u blizini mogu uzrokovati i jače bolove i trnce kao što je to slučaj kod piriformis sindroma. U ovom slučaju je klinička slika slična lumboishialgiji.

Pošaljite poruku

Vaša poruka je poslana. Hvala!

* Molimo, popunite sva potrebna polja, hvala!

Cjenik

Parcijalna

(20 minuta)

100,00 kn

Parcijalna

(30 minuta)

120,00 kn

Cijelo tijelo

(45 minuta)

150,00 kn

(60 minuta)

200,00 kn

Manualna terapija

200,00 kn

Kinesio taping

Ovisno o količini potrošenog materijala

od 50,00 do 150,00 kn

Parcijalna masaža + PIR

(PIR - Postizometrička relaksacija)

150,00 kn

Masaža cijelog tijela + PIR

(PIR - Postizometrička relaksacija)

200,00 kn

Indikacije i kontraindikacije masaže

Indikacije:

Masaža može predstavljati osnovnu terapiju ili biti nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji. Izuzetno je korisna za osobe dobroga zdravlja. Indicirana je kod bolova u rukama, nogama, leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa, anksioznosti. Sigurno je djelotvorna kod kontraktura (ograničene gibljivosti zgloba), mišićnih atrofija, tendinitisa (upale tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća, iščašenja. Blagotvorna je kod problema sa disanjem. Melem je kod glavobolja i migrena. Pruža pomoć onima koji pate od problema s crikulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu, te ublažava sve vrste reumatskih tegoba. Masaža opušta anksziozne, nervozne osobe, osobe sklone stresu, pomaže osobi da bolje prihvati svoje vlastito tijelo, pomaže pri smanjenju naslaga masnoća, te pomaže da se osjećamo jači i čvršći. Masaža se može kombinarati sa termoterapijom, svjetlosnom terapijom, hidroterapijom, elektroterapijom i kinezioterapijom.

Kontraindikacije:

Masažu se ne smije primjenjivati kod sljedećih stanja ili bolesti:

 • povećane tjelesne temperature tijela ( iznad 37,5°C)
 • posebno infektivnog karaktera i prilikom akutnih upalnih procesa, nezavisno od etilogije
 • gnojnih procesa, furunkula, strepto i stafilodermije, flegmone i inficirane rane praćene limfadenomom
 • svih vrsta opekotina na koži prouzrokovanim različitim kemijskim ili fizičkim agensima (sunce, ultraljubičasto zračenje)
 • upala vena i lifnih puteva, varikoznog sindroma
 • malignih procesa

. Code { lab }

© copyright 2015